Je bekijkt nu Jouw baby op social media?

Jouw baby op social media?

Wie zet een baby op social media?

Trotse vaders, moeders, opa’s en oma’s zetten hun pasgeboren baby zo snel mogelijk online. En dan er wordt massaal op ‘vind ik leuk’ geklikt. En de baby zelf? Die heeft er niets over te zeggen. Laura Cornet, studente aan de Design Academy in Eindhoven, vroeg zich af hoe deze trend van invloed zou kunnen zijn op de volgende generatie. En ze bedacht een manier om de baby nu al meer zeggenschap te geven over zijn eigen sociale leven  door het ontwikkelen van speelgoed waarmee de baby zelf selfies en video’s kan maken en op social media kan plaatsen.

Baby baas over eigen social media

Het speelgoed maakt het mogelijk dat de baby een selfie kan nemen met een camera in de kinderbox, video’s opnemen met behulp van de babymobiel en informatie posten over de eerste stapjes met behulp van speciale schoenen. Alles wordt automatisch geupload. Het speelgoed was te zien op de Dutch Design Week en het zette mij in ieder geval aan tot nadenken.

Zet je de foto van je baby online?

Foto’s van baby’s zijn natuurlijk heel leuk om de zien en worden ook erg leuk gevonden. Maar foto’s van jou die niet alleen door jou, maar ook door anderen online worden gezet kun je heel moeilijk laten verwijderen. En als de baby opgroeit en ouder wordt kan het geconfronteerd worden met beelden waarvan hij of zij  helemaal niet wil dat anderen die kunnen zien. Daarnaast kunnen de foto’s die jij van je pasgeboren baby post ook door anderen gebruikt worden. Dat mag niet, maar het gebeurt wel. Ook worden foto’s van naakte kinderen gebruikt voor kinderporno.

Wanneer kun je een foto van een baby delen op Social Media? Wanneer is het goed en wanneer gaat het te ver? En, nog belangrijker, wie neemt de beslissing? Voorkom deze problemen door goed na te denken voordat je iets online zet. Vraag toestemming aan de ouders of het kind zelf. Dank je Laura Cornet, dat je ons laat beseffen waar we mee bezig zijn.